duminică, 19 decembrie 2010

Vicov Construct, firma care câştigă lucrări şi nu le execută

Paradoxurile din Suceava se adună cu toate la o singură firmă: SC Vicov Construct SRL Vicovu de Jos. Firma a aparţinut primarului din această comună, Constantin Mutescu, şi a fost mutată imediat după câştigarea alegerilor din vara lui 2008 pe numele unui anume Vasile Ţugui, scrie Monitorul de Suceava.

Între timp, firma a parcurs etape ciudate. Pe 9 iunie 2009, Tribunalul Suceava deschide procedura de insolvenţă în cazul SC Vicov Construct SRL pentru datorii către alţi parteneri de afaceri, dar în doar câteva luni reuşeşte să-şi revină miraculos. Pe 1 octombrie 2009, procedura de insolvenţă este închisă, iar firma revine la situaţia de dinainte. Imediat, fosta firmă a primarului Mutescu obţine contracte bănoase la licitaţii organizate chiar de Primăria Vicovu de Jos. Asta în timp ce alte lucrări contractate de SC Vicov Construct SRL au fost lăsate de izbelişte.

Proiect la Horodnic de Jos, realizat şi prost, şi pe un sfert

Unul dintre exemplele negative în privinţa SC Vicov Construct SRL este o licitaţie câştigată în 2008, dar care nu a fost finalizată nici până astăzi. Mai exact, prin contractul parafat pe 8 mai 2008, SC Vicov Construct SRL se obliga ca în termen de şase luni să predea lucrările din cadrul proiectului „Modernizare drumuri comunale, şcoală şi schitul Călugăriţa”. Pentru că cele şase luni s-au scurs, iar lucrările au stagnat, conducerea Primăriei Horodnic de Jos a făcut demersuri pe lângă şefii Vicov Construct în speranţa că situaţia se va debloca. Nu a fost să fie aşa, iar după doi ani de aşteptări, Primăria Horodnic de Jos a ajuns la concluzia că singura soluţie este aceea de a acţiona în judecată fosta firmă a primarului din Vicovu de Jos. Acţiunea a fost introdusă acum câteva săptămâni, iar în motivarea plângerii se arată că acel contract încheiat în mai 2008 a fost încălcat în mod grav şi repetat.
„Lucrarea s-a efectuat în mod defectuos, comisia de recepţie parţială numită de primărie constatând deficienţe. De asemenea, SC Vicov Construct SRL nu a încheiat asigurare împotriva măsurilor specifice, conform articolului 20.1 din contract. Un alt aspect este acela că nu ni s-a comunicat, nici nouă şi nici Inspectoratului de Stat în Construcţii, data începerii efective a lucrărilor”, se arată în plângerea depusă la Tribunalul Suceava.
Din totalul lucrărilor, Vicov Construct a reuşit să finalizeze în doi ani şi jumătate doar un sfert. Ca atare, din suma totală contractată, de 1.990.910 lei, fosta firmă patronată de Constantin Mutescu a încasat doar 493.644 lei.

Rezilierea contractului şi despăgubiri

Pentru toate neajunsurile create pe timpul derulării contractului, reprezentanţii Primăriei Horodnic de Jos au decis că nu există decât o singură cale. Acţiunea în instanţă vizează rezilierea contractului şi plata unor despăgubiri. Concret, Primăria Horodnic de Jos cere obligarea celor de la Vicov Construct la plata unei garanţii de 24.683 de lei, care trebuia depusă în contul lucrărilor deja efectuate, sumă care nu se regăseşte în conturi. Autorităţile locale din Horodnic de Jos mai cer şi obligarea la plata unor penalităţi de 20.000 de lei, însemnând penalităţi de 0,15% pe zi pentru neexecutarea la termen a lucrărilor. Un alt capăt de cerere priveşte restituirea sumei de 1.198 de lei încasată şi necuvenită, rezultată din diferenţa între suma totală achitată şi contravaloarea lucrărilor realizate în mod real.

Mandatul lui Mutescu, rodnic pentru fosta firmă

Dacă relaţia cu alte primării a dat rateuri serioase, la el acasă Constantin Mutescu a arătat că totul este posibil. Scăpată miraculos de la faliment, SC Vicov Construct SRL a câştigat lucrări de aproximativ 80 de miliarde de lei vechi, echivalentul a două milioane de euro.
Ambele proiecte sunt finanţate prin FEADR, prin măsura 3.2.2., iar atribuirea contractelor s-a făcut pe 23 decembrie 2009, cu două zile înainte de Crăciun.
Pentru primul dintre proiecte, „Reţele de canalizare şi alimentare cu apă”, Primăria Vicovu de Jos a pus la bătaie suma de 7.003.460 de lei, fără TVA, dar SC Vicov Construct SRL a reuşit să adjudece licitaţia cu 6.322.176 de lei, fără TVA, în detrimentul altor trei firme care au dorit să execute lucrările.
Al doilea proiect, ceva mai puţin bănos, va fi gestionat tot de fosta firmă a lui Constantin Mutescu. Proiectul „Modernizare drum comunal Remezău” a fost câştigat în urma unei licitaţii la care au participat alte două societăţi de profil. SC Vicov Construct SRL a oferit 854.193 de lei, fără TVA, în condiţiile în care suma alocată era de 981.000 de lei, fără TVA. Un alt proiect câştigat de SC Vicov Construct SRL datează din această toamnă. Fosta firmă a primarului a câştigat dreptul de a reface terasamentul drumului DJ 291 Siret - Muşeniţa, pe o distanţă de 16 km.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu